/ Övrigt /

Våld - ingripa eller ej?

Häromdagen blev min mamma vittne för en misshandel. Hon förklarade för mig vad som hade hänt och hur hon hade reagerat. Det fick mig att fundera på hur folk egentligen beter sig om de skulle bli vittne till ett rån eller en misshandel…

Det var en grupp zigenare som stod i kön i en inredningsbutik och skulle betala. När de gick ut började det pipa och det visade sig att en kraftig bygd kvinna i 50års åldern hade stoppat in något under kjolen som hon inte kände att hon behövde betala för. Den unga killen i kassan försökte stoppa henne från att gå därifrån genom att ta tag i hennes axlar. Då vänder kvinnan sig om och börjar panikartat slå den här stackars killen i ansiktet. Glasögonen for åt flera olika håll, blodet sprutade från näsan och det forsade blod från hans ögonbryn. Tillslut ingrep de andra zigenarna som var med och drog bort kvinnan från det stackars skadade butiksbiträdet. Personal rusade till platsen och de ringde självklart polisen.

Under tiden detta hände stod min mamma helt paralyserad, hon varken kunde eller vågade röra en fena. Nu i efterhand säger hon att hon önskar att hon hade sprungit fram och hjälpt till. Men jag är glad att hon inte gjorde det. Själviskt av mig – jag vet. Men det fanns redan andra på plats och jag vill inte att hon ska sätta sig själv i fara bara för att det klassas som ”the right thing to do”. Hur många är det egentligen som skulle sätta sig själv i fara för någon man inte känner?

Vissa anser att om man ser något olagligt – som våld eller någon bli rånad t.ex. ska man ingripa direkt. Det är ens skyldighet som medmänniska. Jag anser att det beror på hur situationen ser ut. Om man själv är väldigt stark och kan försvara sig bra och ser någon bli felaktigt behandlad av någon man då anser sig klara av att försvara sig mot, tycker jag helt klart att man ska ingripa.
Om man däremot inte har så bra fysik, inte kan försvara sig själv på ett sätt som känns tryggt för en själv och då ser någon som blir slagen/rånad av någon som är större, starkare osv. Då är det en direkt fara för sig själv om man ingriper. Med det menar jag inte att man ska gå därifrån och låtsas som ingenting, men man behöver inte slänga sig mitt in i ”fighten”. Säg till någon annan i närheten, ring polisen, stanna kvar och se hur det är med offret när brottslingen har försvunnit osv.

Hur man än reagerar i en sådan svår situation är det en sak man enligt mig aldrig ska göra, bara gå därifrån och låtsas som man inte sett något. Det är fegt och inte minst sagt omoraliskt! Man kan göra så mycket annat än att hoppa på personen som rånar/slår. Ens egen hälsa måste trots allt gå först. Däremot kan alla göra något. Det viktigaste enligt mig är att man gör så mycket man kan utifrån ens egna förutsättningar och hur situationen ser ut. Så när det är över och du går därifrån så kan du känna dig stolt. Även om man bara kunde göra något litet så tänk på alla människor som bara hade gått förbi med blicken rakt fram bara för att slippa se.

/ Vardag /

Finns spöken?

Hej!

Helgen har varit jättetrevlig! På fredagen sov min lillebror här, blev en riktig myskväll med tacos, godis och två filmer. Daniel var hos sin pappa och hjälpte honom med veden, så de gäller ju att passa på att ta hit min andra favoritpojk då ;).

På lördagen var vi hos min morbror som fyller 50 idag (måndag), Grattis Lars! Det var jättetrevligt. Idag har blivit en riktigt slappedag med pizza till middag, orkade inte värma resterna från tacosen.... Ja. Jag är lat.Jag råkade somna i soffan ikväll när jag skulle kolla på söndagsfilmen, sov till 11. Så det kommer bli jättelätt att somna ikväll, eller inte. Tur att vi har tv i sovrummet så jag kan somna till något program. Det är spökprogram hela natten på TV4+ så det är perfekt.

På tal om det, tror ni på spöken? Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Ibland tror jag, ibland inte. Vissa program tror jag mer på, vissa tror jag är ren bullshit. Som Hemsökta hus, där skriker de som fan så fort de händer något, så man själv som tittar hör inte ett skit utan bara deras skrik, och då blir det inte direkt trovärdigt. Plus att det är en där som är livrädd hela tiden, smart att jobba med paranormala fenomen om man är rädd för det. Däremot kan jag tycka att Ghost Hunters är bra, för där utgår dem ifrån att det INTE är hemsökt och försöker hitta naturliga förklaringar, och undersöker genom riktig utrustning, och oftast kommer de fram till att det är något naturligt.

Daniel sitter och smsterrar mig från jobbet (han jobbar ju natt), de måste verkligen ha otroligt mycket att göra. Har fått säkert 7 sms på tio minuter, men han är söt iaf.Nu ska jag ta och försöka ge mig på sängen och se om jag kanske kan somna innan tre!? Hatar att ligga vaken, har jättesvårt att somna och har tom. fått insomningstabletter av min läkare (det är inte riktigt som sömntabletter för dessa verkar bara i två timmar så man hinner somna). Men ibland hjälper inte ens dessa och om jag är vaken för länge när jag har tagit dem så blir jag jättekonstig, börjar bråka med Daniel om han är hemma, ser i syne osv. riktigt läskigt ibland.

/ 1. Recept /

Köttgryta

Hej!

Puh va jag är slut nu. Har passat Bias sen 5, mamma kom och hämtade honom precis. Jag gjorde en jättegod köttgryta till middag som var väldigt uppskattad av killarna (Daniel och Tobias med andra ord). receptet lägger jag sist i inlägget.

Vi har fått en ny torktumlare idag som funkar kanon, så det har blivit två maskiner tvättade idag, väldigt behövligt säger jag bara.

Var även på banken idag så nu har jag och Daniel ett delat konto där våra pengar ska komma in, gemensam ekonomi med andra ord. Jag tog inte det för givet när vi bestämde att vi skulle flytta ihop, men för Daniel var det en självklarhet att vi skulle ha det. För när man bor ihop, delar man allt! Menmen, nu är våra visakort påväg så de känns jättebra :).

Imorgon ska jag nog träffa Magda och lilla söta Noel en runda, ut och gå en sväng! Nu blir det snart soffläge för min del, ska kolla på CSI tänkte jag. Men först och främst, receptet utifrån hur jag gjorde det (med andra ord dubbelt så mycket sås som de egentligen ska va :P).

Köttgryta
  • 700 g grytbitar av nöt eller nötstek
  • 2 gula lökar
  • 5 dl vatten
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 4 msk kinesisk soja
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • mjöl
Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber, om du använder nötstek.

Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.

Rör i soja och peppar. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg löken och köttet i buljongen.

Låt koka på svag värme i 90 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka.

När köttet är mört, rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

Servera med ris och gelé.