/ Övrigt /

Våld - ingripa eller ej?

Häromdagen blev min mamma vittne för en misshandel. Hon förklarade för mig vad som hade hänt och hur hon hade reagerat. Det fick mig att fundera på hur folk egentligen beter sig om de skulle bli vittne till ett rån eller en misshandel…

Det var en grupp zigenare som stod i kön i en inredningsbutik och skulle betala. När de gick ut började det pipa och det visade sig att en kraftig bygd kvinna i 50års åldern hade stoppat in något under kjolen som hon inte kände att hon behövde betala för. Den unga killen i kassan försökte stoppa henne från att gå därifrån genom att ta tag i hennes axlar. Då vänder kvinnan sig om och börjar panikartat slå den här stackars killen i ansiktet. Glasögonen for åt flera olika håll, blodet sprutade från näsan och det forsade blod från hans ögonbryn. Tillslut ingrep de andra zigenarna som var med och drog bort kvinnan från det stackars skadade butiksbiträdet. Personal rusade till platsen och de ringde självklart polisen.

Under tiden detta hände stod min mamma helt paralyserad, hon varken kunde eller vågade röra en fena. Nu i efterhand säger hon att hon önskar att hon hade sprungit fram och hjälpt till. Men jag är glad att hon inte gjorde det. Själviskt av mig – jag vet. Men det fanns redan andra på plats och jag vill inte att hon ska sätta sig själv i fara bara för att det klassas som ”the right thing to do”. Hur många är det egentligen som skulle sätta sig själv i fara för någon man inte känner?

Vissa anser att om man ser något olagligt – som våld eller någon bli rånad t.ex. ska man ingripa direkt. Det är ens skyldighet som medmänniska. Jag anser att det beror på hur situationen ser ut. Om man själv är väldigt stark och kan försvara sig bra och ser någon bli felaktigt behandlad av någon man då anser sig klara av att försvara sig mot, tycker jag helt klart att man ska ingripa.
Om man däremot inte har så bra fysik, inte kan försvara sig själv på ett sätt som känns tryggt för en själv och då ser någon som blir slagen/rånad av någon som är större, starkare osv. Då är det en direkt fara för sig själv om man ingriper. Med det menar jag inte att man ska gå därifrån och låtsas som ingenting, men man behöver inte slänga sig mitt in i ”fighten”. Säg till någon annan i närheten, ring polisen, stanna kvar och se hur det är med offret när brottslingen har försvunnit osv.

Hur man än reagerar i en sådan svår situation är det en sak man enligt mig aldrig ska göra, bara gå därifrån och låtsas som man inte sett något. Det är fegt och inte minst sagt omoraliskt! Man kan göra så mycket annat än att hoppa på personen som rånar/slår. Ens egen hälsa måste trots allt gå först. Däremot kan alla göra något. Det viktigaste enligt mig är att man gör så mycket man kan utifrån ens egna förutsättningar och hur situationen ser ut. Så när det är över och du går därifrån så kan du känna dig stolt. Även om man bara kunde göra något litet så tänk på alla människor som bara hade gått förbi med blicken rakt fram bara för att slippa se.